Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Roger - Hoe zelf je zolder afwerken?

Roger - Als je een extra kamer nodig hebt, kan je van je zolder gemakkelijk een leefbare ruimte maken. Hopelijk heb je je zolder geïsoleerd en ben je van dat werk al verlost en kan je meteen beginnen met de afwerking. Voor de afwerking kan je kiezen voor panelen. Deze zolder wordt met twee soorten aangepakt. Naadloze, overschilderbare panelen en afwasbare tand en groef panelen.

Transciptie 

Voor je kan beginnen met het werk, breng je de panelen binnen in de ruimte. De panelen moeten minstens achtenveertig uur op voorhand in de ruimte gebracht worden. Zo kunnen ze wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte.

Leg de panelen wel op de grond. Plaats ze niet recht tegen de muur.
Voor deze klus gebruik je houten latten, die je bevestigt met slagpluggen. Daarvoor heb je een boormachine nodig. Neem ook een meter en een potlood bij de hand. Met een lange regel kan je dan controleren of alles vlak is. Een zaag gebruik je om de latten en de panelen op maat te maken. De panelen bevestig je met een nietpistool of met clips en schroeven.
Je moet de latten nog wel op de juiste maat zagen. Daarvoor meet je eerst de hoogte van de wand even op. Controleer ook, voor je begint, met een lange regel of de muur wel vlak is. Is deze vlak, dan kan je je latwerk rechtstreeks op de muur vastmaken. Heb je een ruwe muur, bijvoorbeeld bij renovatie, dan maak je het latwerk beter vast met afstandsschroeven.
Je trekt de dikte van deze balk wel af van de hoogte die je net nam als je de latten op maat zaagt.

Om het je zelf straks gemakkelijk te maken, maak je een hulpstuk. De afstand tussen twee latten moet bij deze panelen 30 cm zijn. Zaag daarom al enkele stukjes van je lat van 30cm. Die komen straks van pas om telkens dezelfde tussenafstand aan te houden. Met dit maatje kan je de positie van alle balken al aftekenen op de muur.
Dan kan je de balken bevestigen. Op een vlakke muur als deze kan je de latten rechtstreeks vastmaken met slagpluggen. Boor wel eerst de latten voor met een houtboor. Met een steenboor zet je de markeringen van je lat dan over op de muur. Boor met een steenboor het gat verder in.

De slagplug sla je er in een keer in, met nagel en plug tegelijkertijd. De nagel duwt, in de holte die je boorde, de plug open. De plug klemt zich en zorgt voor een stevige verbinding.
Er zijn heel wat latten te plaatsen. Om sneller te werken kan je een aantal latten samen zagen. Zo gaat het werk sneller vooruit. En in plaats van altijd te meten, kan je ook een al gezaagde lat als maat nemen en zo aanduiden waar je moet zagen.
De dikte van het kaleerblokje kan je bepalen door het al even achter je regel te steken. Schroef dan de nagelplug los en steek het blokje achter de lat. Dan sla je nagel terug op zijn plaats. Het is niet de bedoeling dat je de nagelplug terug vast schroeft. De schroefkop dient enkel om de nagel los te maken.

De accentmuur in deze ruimte wordt bekleed met een paneel dat al van een afwasbare eindlaag voorzien is. Ze zijn voorzien van een tand en groefsysteem.
Het beste is dat je strook groter is dan een half paneel. Om bovenaan mooi uit te komen, zagen we hier een stuk van de onderkant van het eerste paneel af. Dat kan je gemakkelijk doen met een handzaag of met een elektrische zaag.
Het eerste paneel is de referentie voor alle volgende rijen. Steek dus voldoende tijd in de correcte plaatsing van de eerste rij. Zorg dat ze zeker waterpas staat. Staat ze correct, dan maak je ze onderaan vast met schroeven. Zo zakken de panelen niet weg van hun plaats. De schroeven worden straks verborgen achter een plint.

Bovenaan maak je de panelen vast in de groef. Plaats dus het eerste paneel met de tand naar onder.
Waar er stekkers of leidingen uit de muur komen, moeten die naar voor worden gebracht om te blijven gebruiken. Daarvoor verwijder je het stopcontact even. Als je met elektriciteit werkt, zet je wel altijd eerst de kring uit in de zekeringkast. De draden laat je wel niet los in de opening zitten, zet er voor je eigen veiligheid een lasklem op. Als je de draden doorlust, kan je de rest van de kring blijven gebruiken.
Teken op het paneel af waar je de opening moet voorzien. Met een decoupeerzaag kan je gemakkelijk invallend zagen. Neem daarvoor een zaagblad met een haakje vooraan. Dat maakt het werk gemakkelijker. Schakel tijdens het zagen ook even de pendelbeweging uit. Om je paneel te beschermen, zet je ook de beschermzool even onder je machine.

Bij invallend zagen moet je de machine het werk laten doen. Breng je decoupeerzaag dus rustig naar beneden als je zaagt en oefen geen druk uit op je decoupeerzaag. Eens je de opening hebt ingezet, kan je ze verder uitzagen. Dat doe je door langs de lijn telkens naar een hoek toe te zagen. Ben je aan het einde, keer dan even terug met je zaag en zaag met een boog tot aan de andere zijde. Doe dit tot je rond bent. Als laatste moet je dan nog de reststukken langs de lijn uitzagen. Zo krijg je een mooie vierkante opening.

Zet het paneel op zijn plaats en bevestig het stopcontact terug. Is je werk klaar, dan kan je de elektriciteit terug aan zetten.
Als je enkele rijen geplaatst hebt, kan je de latjes onder de onderste plank weghalen. De schroeven houden de panelen nu omhoog. Blijf tijdens het plaatsen goed controleren of je nog recht aan het werken bent. Daarvoor hoef je niet altijd de waterpas te nemen. Je kan ook zien aan de kopse naden of je goed bezig bent. Sluiten ze mooi aan, dan zitten je panelen recht.

Ben je aan het einde van een rij, dan moet je het paneel natuurlijk op maat maken. Dat doe je simpelweg met je zaag.
De panelen kan je snel en gemakkelijk bevestigen met behulp van een nietpistool. Dat kan een handmatig model zijn, een op elektriciteit of zelfs een op luchtdruk.
Met diezelfde zaag kan je dan meteen ook het paneel onder de hoek afzagen.
In de verpakking zitten meteen ook de juiste schroeven. De clips breng je bovenaan aan op de lip. Je plaatst ze deels achter het paneel. Natuurlijk plaats je de clips altijd op het latwerk.

Schroef daarna de clips vast met de bijhorende schroeven.

Het is aan te raden dat je de clips gebruikt bij grotere oppervlakken. Door clips te gebruiken hebben de panelen nog meer mogelijkheden om wat uit te zetten, bijvoorbeeld bij een veranderende luchtvochtigheid in de ruimte.
Het werk gaat vlot vooruit, zeker als je met twee werkt. Deze panelen maken gebruik van een tand en groef systeem. Je schuift de tand altijd in de groef en maakt de panelen vast in de lip. De panelen hebben langs de vier zijdes een tand en groef, zodat je de kopse kanten ook vlot in elkaar kunt laten schuiven.
Het laatste paneel moet je weer in de lengte op maat zagen. Meet daarvoor de hoogte op tussen het voorlaatste paneel en het plafond. Trek van die maat een centimeter af om een uitzetvoeg te laten.

Zet die maat over op het paneel en zaag het door. Het bovenste paneel maak je ook bovenaan vast. Dat doe je net zoals onderaan weer met een kleine schroef. Ook die wordt straks netjes afgedekt met een lijstje.
Deze accentmuur wordt nog afgewerkt met een plint. Daarvoor zijn clips voorzien, zodat je ze gemakkelijker kan plaatsen. De bijhorende clips schroef je gewoon vast in de panelen en daarop klik je dan de plint vast.

De plinten neem je het best in dezelfde kleur als de panelen. Zo is de muur uniform afgewerkt.
De accentmuur is geplaatst, maar de rest van de zolder moet nog afgewerkt worden. Dat doen we in het volgende deel met naadloze panelen. Deze zijn voorzien van een stevig kliksysteem zodat ze goed blijven aansluiten. De uitzetvoegen worden afgewerkt met lijstjes of met plinten. Na plaatsing moet je enkel de naden nog wat opschuren. Daarna voorzie je de panelen nog van een laagje verf en je zolder is afgewerkt.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.