naar top
Menu
Logo Print

INTERVIEW MET EASYKIT

7 vragen over slimme zelfbouw

Iedereen heeft wel eens van de slimme zelfbouw van Easykit gehoord. Via een spotje op de radio, via een uitzending van Het Zelfbouwhuis op Dobbit, via vrienden of collega's. We weten ook allemaal vaag wat Easykit doet. Wie zelf zijn technieken wil plaatsen, kan er terecht. Je krijgt op maat samengestelde pakketten met onderdelen en het nodige plaatsingsadvies. Toch wilden we graag eens weten hoe Easykit werkt. We trokken met 7 kritische vragen naar Easykit.

Moet je eigenlijk een ervaren klusser zijn om met Easykit in zee te gaan?
Waarom ligt bij Easykit de focus op de technieken in de ruwbouwfase?
Hoe begin ik concreet aan zo’n project?
Hoe kan ik inschatten hoeveel ik ga besparen?
Zijn er eigenlijk nog meer voordelen aan zelfbouw?
Wat als ik tijdens het werken twijfel over de juiste werkmethode?
Waarom kiezen ook ervaren klussers nog voor Easykit?

We zien de slimme zelfbouw van Easykit vaak passeren op Dobbit TV. In het zelfbouwhuis werken ervaren zelfbouwers met jullie, ook Roger kiest geregeld voor jullie aanpak.
Moet je eigenlijk een ervaren klusser zijn om met Easykit in zee te gaan?

easykit ervaren klusserRoel Van den Eynde (Easykit): De belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt, zijn vertrouwen in jezelf en een gezonde portie goesting. Wie gemotiveerd is om zelf zijn technieken te leggen, zal daar wel in slagen. Natuurlijk heb je wel een beetje handigheid en wat gezond verstand nodig, maar je hebt geen technische kennis nodig.

Je kan het vergelijken met meubels van Ikea: je hoeft helemaal geen schrijnwerker te zijn om toch een tafel en een kast in elkaar te kunnen schroeven. De werkmethode, die geven wij mee, in de vorm van opleidingen, handleidingen en onze duidelijke instructievideo’s.

Voor de meeste van onze klanten is het trouwens de eerste keer dat ze een verwarming installeren of een elektrische installatie leggen.

Bij jullie kan je terecht voor verwarming, sanitair, ventilatie en elektriciteit.
Waarom ligt bij Easykit de focus op de technieken in de ruwbouwfase?

zelfbouw druktest uitvoer hulp easykit doe-het-zelfRoel Van den Eynde: Da’s heel eenvoudig, wij concentreren ons op die zaken waar je als zelfbouwer veel op kan besparen. Heel wat van de werken die je hier moet doen, zijn behoorlijk eenvoudig: leidingen leggen, buizen koppelen … Da’s allemaal niet zo moeilijk.

Zeker als je weet dat er dat er ook technisch een enorme evolutie zit in de materialen. Het wordt altijd maar makkelijker om ze te installeren en te verbinden. De materialen die wij aanbieden, zijn steeds van A-merken, het zijn dezelfde die vakmannen gebruiken.

Wij kiezen daarenboven voor de werkmethodes waarbij je niet moet investeren in dure gereedschappen. Nog een voordeel van die ruwbouwwerken is dat veel daarvan verborgen zit. Als je zelf gaat stukadoren, behangen of schilderen, dan blijf je de kleine foutjes zien. Als er in de ruwbouwfase eens een leiding niet loodrecht ligt, ga je daar achteraf nooit meer iets van zien.

Als ik de technieken laat plaatsen door een loodgieter of elektricien, laat ik die langskomen of bezorg ik die de plannen, en dan kan ik een offerte krijgen. Stel dat ik beslis om te kiezen voor de zelfbouwoplossing van Easykit.
Hoe begin ik concreet aan zo’n project?

easykitRoel Van den Eynde: Op zich is het even eenvoudig. Je maakt gewoon een afspraak in één van de toonzalen. Er zijn er negen in Vlaanderen, dus er is er zeker een in je buurt. Je krijgt meteen een coach toegewezen. In een eerste adviserend gesprek overloopt hij met jou de plannen.

Easykit biedt alle mogelijke systemen aan, dus kunnen we echt neutraal adviseren wat voor jouw project de beste oplossing zal zijn. Op basis van de plannen en de wetgeving, en je persoonlijke voorkeuren, gaat je coach dan alles voor jou uitrekenen. Die eerste offerte is steeds vrijblijvend.

Door zelf te werken, wil ik natuurlijk in de eerste plaats geld besparen. Ik hoef helemaal geen werkuren te betalen, dus de besparing zal waarschijnlijk flink oplopen.
Hoe kan ik inschatten hoeveel ik ga besparen?

Leidinge vloerverwarming zelf plaatsen easykit zelfbouwhuis

Roel Van den Eynde: Eerst toch even nuanceren. Je zal inderdaad besparen met Easykit, maar het zijn niet gewoon alle werkuren die worden geschrapt. In elke offerte worden er namelijk wel een paar werkuren ingerekend, dat zijn de uren waarop onze vakman op de werf moet komen voor wettelijk verplichte controles, voor het afregelen of het opstarten van de installatie.

Anderzijds bespaar je ook op je onderdelen. Easykit is een zeer grote speler, actief in heel Vlaanderen, met 9 toonzalen en 4.000 installaties per jaar. Het is dus logisch dat wij korting krijgen bij onze leveranciers. Die korting kunnen we doorrekenen naar onze klanten. Je krijgt het materiaal dus ook aan groothandelsprijzen. De korting die de vakman normaal krijgt, is bij ons voor de eindklant. Op de materialen zal je ongeveer 30% kunnen besparen als je met Easykit werkt.

Hoeveel je in totaal zal besparen, hangt een beetje van je project af, want je bespaart dus inderdaad nog op de werkuren, omdat je de eenvoudige taken helemaal zelf uitvoert. Als je onze offerte vergelijkt met de raming van de architect, of met een offerte van een andere vakman, zal dat in totaal ongeveer zo’n 50% schelen. Op onze website kan je een eerste inschatting maken, we hebben daar een tool staan waarmee je je budget al goed kan inschatten.

Vraag nu online een budgetraming aan

Die 50%, dat is inderdaad al de moeite om werken met Easykit te overwegen.
Zijn er eigenlijk nog meer voordelen aan zelfbouw?

voordelen easykitRoel Van den Eynde: Jullie bij Dobbit zeggen het zelf: wat je zelf doet, doe je beter. We merken dat dat in de praktijk ook effectief zo is. Wie technieken installeert voor zichzelf, voor zijn eigen huis, doet dat vaak een pak zorgvuldiger en netter. Dat is iets wat we vaak horen van keuringsinstanties, dat de werven die onze zelfbouwers afleveren, tot in de puntjes zijn afgewerkt.
Nog een voordeel is dat je je installatie goed kent.

Tijdens het plaatsen leer je eigenlijk heel veel bij over de technieken in je huis. Als je ooit je installatie wil aanpassen of uitbreiden, of als er een technisch probleem is, dan weet je perfect hoe je dat kan aanpakken.

En, niet vergeten, heel wat van de zelfbouwers vinden het klussen ook leuk. Het is als het ware een hobby, iets helemaal anders dan hun job, maar dan wel een erg nuttige hobby, een waar je heel veel voldoening uit haalt.

Op jullie website zie ik dat jullie op een heleboel manieren uitleggen hoe ik de klus moet aanpakken. Opleidingsdagen, speciale bouwgidsen, jullie eigen video’s. Toch ben ik bang om een fout te maken.
Wat als ik tijdens het werken twijfel over de juiste werkmethode?

iedere zelfbouwer heeft een coachRoel Van den Eynde: Iedere zelfbouwer heeft een coach. Dat is trouwens de persoon met wie je de eerste keer je project hebt besproken. Hij volgt je project op van begin tot einde. Je kan je coach op elk moment rechtstreeks contacteren. Makkelijk via mail of via telefoon. Als je met een vraag zit, kan hij je zeker voorthelpen.

Als je het toch niet helemaal begrijpt vanop afstand, dan kan je ook naar de toonzaal gaan. Alle installaties zijn daar opgesteld, je kan dus eigenlijk zoveel je wil langsgaan om zaken te checken en te dubbelchecken.

Mocht je echt met iets zitten wat je zelf niet lukt, dan kan je via Easykit ook een vakman laten langskomen om je uit de nood te helpen. Sowieso komt de vakman langs, voor de aansluitingen die wettelijk verplicht zijn. Maar je kan dus ook extra uren bijboeken.
Je hoeft ook helemaal niet bang te zijn om fouten te maken. Bij alle cruciale fases wordt er gecontroleerd. Bij vloerverwarming gaan we dus eerst controleren dat er geen lekken zijn, en dan pas de chape laten gieten.

Misschien kom ik nog even terug op mijn eerste vraag. Ik ben zelf niet erg ervaren in de bouw, dus ik kan echt wel die begeleiding gebruiken. Maar Roger of de klussers van het zelfbouwhuis, zij kunnen toch zelf op zoek gaan naar de juiste materialen en zonder jullie aan de slag gaan. Waarom kiezen ook ervaren klussers nog voor Easykit?

easykitRoel Van den Eynde: Je kan perfect bakstenen kopen en cement en daarmee een muur metselen. Dat is zelfbouw. Bij Easykit spreken we van slimme zelfbouw, want onze service biedt wel wat extra's. En dat is ook voor ervaren klussers interessant. Denk maar aan het advies, aan de volledige technische berekeningen, aan de groothandelsprijzen op de onderdelen …

Maar het belangrijkste is dat Easykit eigenlijk de vakman is. De vakman die de elektrische installatie klaarzet voor de keuring, de vakman die je ventilatiesysteem afregelt, die de druktest uitvoert bij je vloerverwarming, noem maar op.

Mocht je zonder Easykit werken, dan zal het bijzonder moeilijk zijn om voor die essentiële taken een vakman te vinden. Als vakman is Easykit ook erkend, de fabrieksgarantie op de toestellen blijft dus gelden.

Vraag hier je praktische zelfbouwgids aan

EASYKIT

EASYKIT

WINGEPARK 27C
3110 ROTSELAAR
+3216352520
+3216352529