naar top
Menu
Logo Print

ZONNEPANELEN:PLAATS ZE ZELF

Het wordt kinderspel met Easykit

Niemand hoeft nog overtuigd te worden van het nut van zonnepanelen. Ze zijn milieuvriendelijk én je bespaart er geld mee. Hoe snel je je investering terugverdient, hangt af van het rendement van de panelen en de kostprijs van de installatie. Een maximaal rendement haal je dus door te kiezen voor kwalitatieve zonnepanelen en te besparen op de installatiekost. Dat kan, met Easykit. Je legt je zonnepanelen namelijk gewoon zelf en je zal merken dat dat echt niet moeilijk is.

UITLEGGEN

zelf zonnepanelen plaatsenSamen met de adviseurs wordt er een plan opgesteld. Hoeveel panelen heb je nodig? Hoe passen ze op het dak? Wat is de ideale positie? Zodra alle onderdelen van het frame naar boven zijn gebracht, leg je ze uit. Meet de juiste positie en de onderlinge afstand af. Daarna bouw je het frame op. Het raamwerk zorgt ervoor dat de zonnepanelen in de juiste hoek van 15° liggen. De installatie bestaat, bij ons, uit twee rijen. De stukken schuiven in elkaar. Je kan ze met enkele schroeven in elkaar zetten.

VERZWAREN

Leg zelf je zonnepanelenJe hoeft niet in het dak te boren. Er is dus geen risico op lekken. Wat je wel doet, is het geheel verzwaren, daarvoor klik je steunmandjes op de profielen. Daarop komen enkele stoeptegels.

PANELEN PLAATSEN

Kan je zelf zonnepanelen leggenOp het frame passen nu de panelen. Je fixeert ze met haakjes. Aan het eerste paneel begin je met een enkele starthaak. Tussen twee panelen gebruik je een dubbele haak. Schroef ze eerst in het frame, plaats er dan de panelen tussen en draai dan de schroef nog verder tot het zonnepaneel vastzit. Monteer ook de achterzijde van het frame, die belet dat er te veel wind onder de panelen kan komen.

DOORSCHAKELEN

PV panelen zelf plaatsenBij het plaatsen van de panelen merk je dat er onderaan een connectiebox zit. Zorg dat die altijd op dezelfde plaats zit. Aan de connectiebox hangen twee draden. Daarmee schakel je de panelen door. Je koppelt de mannelijke connector van het ene paneel aan de vrouwelijke connector van die ernaast, en zo ga je door. Dit is echt eenvoudig. Voor een kleine installatie volstaat één kring. De panelen van de volgende rij worden dus op dezelfde manier doorverbonden.

Waarschuwing: zodra er zonlicht op de panelen schijnt, leveren ze stroom.
Let dus op met de bekabeling: knip die nooit door en neem geen blote koperdraden vast.

AFWERKING

PV panelen zelf leggenWe brengen nu de kabels van de technische ruimte tot aan het dak. Het gaat om drie kabels: een rode kabel (+), een zwarte kabel (-) en een aarding. De zwarte draad koppel je aan het eerste paneel van je installatie, de rode draad aan het laatste paneel. Met de aardingsdraad maak je op enkele plaatsen contact met de profielen.

DE OMVORMER

In de technische ruimte komt de omvormer. Dit apparaat zorgt ervoor dat de energie die ontwikkeld wordt met de zonnepanelen, omgezet wordt naar bruikbare elektriciteit. Het aansluiten van de omvormer moet je overlaten aan de elektricien van Easykit. Die voert meteen dan ook de wettelijk vereiste keuring uit. Wat je wel nog kan doen, is de omvormer ophangen. Elk werkje dat je zelf doet, is immers een besparing op de kosten.

EASYKIT

EASYKIT

WINGEPARK 27C
3110 ROTSELAAR
+3216352520
+3216352529