naar top
Menu
Logo Print

VEELGESTELDE VRAGEN OVER INFRAROODVERWARMING BEANTWOORD

De meeste woningen gebruiken radiatoren als verwarming, maar je kan daarvoor ook infraroodpanelen gebruiken. Deze gaan in tegenstelling tot radiatoren niet de hele ruimte verwarmen, maar rechtstreeks de personen en objecten in de ruimte. Je zal het dus veel sneller warm hebben.

LEER MEER OVER INFRAROODVERWARMING

HOE ZUINIG IS INFRAROODVERWARMING?
HOE INSTALLEER IK INFRAROODVERWARMING?
KAN IK INFRAROOD GEBRUIKEN ALS BIJVERWARMING?
HOE INSTALLEER IK INFRAROODVERWARMING IN KLEINERE RUIMTES?

HOE ZUINIG IS INFRAROODVERWARMING?

infrarood

Infraroodverwarming werkt op elektriciteit, waardoor je nogal snel zou kunnen zeggen dat die niet energiezuinig is. Doordat je met een heel korte opwarmtijd zit en veel minder vermogen nodig hebt per m², zal je toch veel minder verbruiken dan bij een traditionele elektrische verwarming.

HOE INSTALLEER IK INFRAROODVERWARMING?

1. BEPAAL WAAR JE PANELEN GAAT PLAATSEN

plaatsen

Ben je van plan om na je nieuwbouw of renovatie infraroodverwarming te voorzien? Dan voorzie je het best elektriciteitskabels tot op de plek waar de verwarming moet komen.

De beste plek om een ruimte egaal te verwarmen met infrarood, is door de panelen aan het plafond te hangen. Dat brengt als voordeel ook met zich mee dat ze niet zo opvallen. Aan het plafond nemen ze immers niet veel plaats in.

Als er al verlichting hangt aan het plafond waar je panelen wilt plaatsen, is het een goed idee om meteen ook die oude verlichting te vervangen en nieuwe, passende verlichting te voorzien.

2. SCHAKEL DE ELEKTRICITEIT UIT

elektriciteit

Om aan de slag te gaan met de installatie, schakel je de elektriciteit uit.

Wanneer je panelen samen met nieuwe verlichting plaatst, moet je de zekering van beide circuits uitschakelen. Zo kan je veilig de oude lampen loskoppelen.

3. MONTEER DE BEUGELS

monteer

Om zo'n paneel te installeren, monteer je eerst de beugels op de juiste plaats. De afmetingen staan aangegeven op het deksel. De maten komen perfect overeen met het paneel. Als je het uitsnijdt, kan je het zelfs gebruiken als mal. Als je het middenste deel wegsnijdt, kunnen de kabels er ook meteen door.

Die mal positioneer je precies waar je je paneel wilt plaatsen. Je meet het best eerst even of het evenwijdig is met andere elementen in de ruimte. Hangt de mal op zijn plaats? Dan kan je de markeringen in het karton overzetten op het plafond.

4. MONTEER PLUGGEN EN SCHROEVEN

monteer

Vervolgens boor je de gaten dan in met een schroefboormachine. Op die plaats kan je dan je pluggen en schroeven monteren - de pluggen krijg je reeds mee in de verpakking. Wanneer je de pluggen hebt bevestigd, is het tijd om te schroeven. Deze draai je eerst volledig in, en vervolgens weer wat uit. Ze moeten er ongeveer een centimeter blijven uitsteken.

VALS PLAFOND?

vals plafond

Als je een vals plafond hebt uit gipskarton, kan je ook spreidpluggen gebruiken. Zo zitten de panelen iets beter verankerd. Die moet je met een speciale tang uittrekken, zodat de beentjes zich spreiden. Steek daarvoor eerst de plug in het plafond. Met de tang zorg je dan dat de plug gespreid wordt. De schroef draai je nog iets verder in, tot ze er een centimeter blijft uitsteken.

5. BEREID DE AANSLUITING VOOR

aansluiting

Dan kan je de aansluiting aan het elektriciteitscircuit voorbereiden. De buitenste mantel van de kabel verwijder je daarvoor eerst met een ontmantelmes. De bescherming rond de koperen kabels zelf neem je weg met een striptang.

6. SLUIT DE KABELS AAN

kabels

De infraroodpanelen sluit je aan op een apart circuit, waarvoor je kabels gebruikt van 2,5 mm². Die kan je afzekeren met een automaat van 20 A. Je beperkt je tot 4.500 W op één zo'n circuit. 

Alle aansluitingen gebeuren met lasklemmen - belangrijk: met hendels. De geleidingsdraad naar de panelen is een litzedraad en is dus samengesteld uit dunnere koperen draadjes. Hierbij mag je enkel de lasklemmen met hendels gebruiken. Vervolgens sluit je de kabels aan op het circuit.

7. BRENG HET PANEEL AAN

paneel

Daarna plaats je de verlichtingsmodule over het paneel en breng je het paneel naar boven. Werk hiervoor met twee: terwijl één iemand het vasthoudt, kan de ander het aansluiten. De kabel van de verwarming zelf klik je in de module achteraan het paneel. De verlichting sluit je aan met lasklemmen. Schuif vervolgens de beugels van het paneel over de schroeven.

De andere panelen monteer je volgens hetzelfde stappenplan. 

8. INSTALLEER DE THERMOSTAAT

thermos

De draadloze thermostaat moet je nog installeren en je panelen gaan de ruimte aangenaam verwarmen. Die thermostaat hang je altijd aan een binnenmuur, want een buitenmuur zal altijd kouder zijn door het contact met de buitenlucht.

KAN IK INFRAROOD GEBRUIKEN ALS BIJVERWARMING?

bijverwarming

Infrarood kan ook goed dienen als bijverwarming. Een gekend voorbeeld hiervan is de infraroodspiegel in de badkamer.

Ook als je 's avonds bij de televisie wat extra verwarming nodig hebt, kan zo'n paneel op de muur uiterst handig zijn. 

beugel

Die bijverwarming hang je aan beugels die je in de muur bevestigt. Om deze te plaatsen, moet je eerst opmeten en bepalen op welke plek je de verwarming precies wilt hebben. Het is belangrijk dat de beugels loodrecht onder elkaar hangen. Waar deze moeten komen, zet je een kruis.

De inkepingen op de beugel zet je vervolgens gelijk met de kruislijnen. Dan moet je aanduiden waar de openingen zijn. Op die plekken moet je boren. Steek vervolgens universele pluggen in de openingen. De beugels kan je dan met schroeven vastmaken in de pluggen.

boren

Het paneel sluit je dan rechtstreeks aan op het dichtstbijzijnde stopcontact. Als je liever geen kabels ziet, kan je ook een gat in de muur boren in een diameter die iets groter is dan die van de kabel. Steek vervolgens de kabel erdoor. Zo blijft hij verborgen achter het paneel.

Daarna hang je het infraroodpaneel zelf in de beugels.

HOE INSTALLEER IK INFRAROODVERWARMING IN KLEINERE RUIMTES?

element

Infraroodverwarming bestaat in verschillende vormen. Je kan verwarmingselementen ook gebruiken in een veranda of in een werkruimte, waar je wat minder plaats hebt aan de muur. Hoe plaats je deze elementen?

Dat doe je opnieuw door eerst beugels te installeren. Het eerste deel van de beugel monteer je aan de muur met pluggen en schroeven. Het andere deel van de beugel monteer je dan aan het verwarmingselement zelf. Deze schuif je erop. Je kan die nog van positie veranderen, afhankelijk van waar je je beugels hebt geplaatst. Dan kan je in principe de verwarming ophangen.

contactdoos

De kabel is vaak lang genoeg om rechtstreeks te verbinden met het stopcontact, maar voor meer comfort is een thermostaat aangewezen. Daarvoor heb je een ontvanger nodig, die plaats je achter de verwarming in een contactdoos. Hoe doe je dat?

Eerst monteer je het achterste gedeelte van de contactdoos aan de muur - eventueel met een kabelgoot naar beneden, waar je de aansluiting kan voorzien. Om de connectie met de ontvanger te voorzien, knip je een stuk van de kabel, ontmantel je daarna de kabel en strip je de koperen draden.

contactdoos

Het stuk kabel dat je hebt afgeknipt, kan je nu nog gebruiken om de connectie te maken naar de kabelgoot. Sluit de ontvanger aan zoals in de handleiding en maak de kabelgoot toe.

Hang vervolgens de infraroodverwarming op haar plaats. Je verbindt beide delen van de beugels met een bout en een moer. Voor je aan elke beugel een tweede bout en moer aansluit, sluit je eerst nog het verwarmingselement aan op de ontvanger van de thermostaat. Respecteer daarbij de kleurcode.

plaatsen

Maak vervolgens de contactdoos dicht en bevestig de beugels met een tweede bout. Je kan nu de connectie maken met het elektriciteitscircuit. Vergeet niet om, voor je de aansluiting maakt, de juiste zekering uit te schakelen.

INFRAROODEXPERT

INFRAROODEXPERT

HOEIKENSSTRAAT 5/unit 6
2830 WILLEBROEK
+3232724121
-