naar top
Menu
Logo Print

STEM NU OP JOUW FAVORIET ONTWERP VAN DE ECO-MEUBEL CHALLENGE

ECO-MEUBEL CHALLENGE DAAGT JONGEREN UIT TE GRIJPEN NAAR LOKALE EN NATUURLIJKE MATERIALEN

Afgelopen september heeft Wallonië een oproep geplaatst voor leerlingen Eco-Mobilier Eco-Meubel Challengevan het technisch en beroepsonderwijs. De opdracht? Meubels maken van lokale en duurzame materialen. De genomineerde creaties zullen strijden om de eerste prijs in vier categorieën. Wil jij mee bepalen welk ontwerp de publieksprijs in de wacht mag slepen? Stem dan hier op wat volgens jou het beste ontwerp is.

Eco-Meubel ChallengeEco-Meubel Challenge

Eco-Meubel Challenge
Voor de meeste studenten was de Eco-Meubel Challenge
echt geïntegreerd in het curriculum. Anderen dienden met behulp
van hun leraar een volledig dossier in met een gedetailleerde
beschrijving, schaalschets en budget

 

Eco-Meubel challenge

Doel

De Eco-Meubel Challenge is een opzet van Waals minister van Ecologische Transitie met als doel de zichtbaarheid van Waalse ecologische bouwmaterialen alsook de beroepen die hieraan verwant zijn te vergroten. Daarnaast moet het ook het werk van de talenten van de toekomst bevorderen en burgers aanmoedigen om lokaal te consumeren bij het inrichten van hun huizen en werkplekken.

Natuurlijke en lokale materialen

De projecten werden geselecteerd op basis van enkele precieze criteria. Zo moesten de studenten minstens 60% Waalse natuurlijke materialen gebruiken, zowel voor het bouw- montage- en afwerkingsproces.
Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan de manier waarop het meubilair werd geassembleerd en aan de selectie van de meest milieu- en gezondheidsvriendelijke producten. Ook recyclagematerialen worden gehonoreerd, maar hierop staat wel een limiet van 40%. Zo blijft de focus vooral liggen op natuurlijke en lokale materialen.

Ecomaterialen?

Ecomaterialen zijn materialen die vanaf de productie tot het einde van hun levensduur zo weinig mogelijk risico voor de gezondheid van de mens en het ecosysteem inhouden. Ze zijn recycleerbaar of biologisch afbreekbaar zonder giftige dampen. Wallonië heeft heel wat kwaliteitsgrondstoffen ter beschikking gaande van dennen, eiken en beuken tot hardsteen, stro en klei.
Op lokaal niveau beschikt Wallonië over alle noodzakelijke houtsoorten om zowel binnenmeubilair als buitenmeubilair te produceren. Het is ook mogelijk om MDF-panelen of blauwe hardsteen te gebruiken. Ook voor de assemblage is er een grote diversiteit aan mogelijkheden, denk maar aan vislijm, houtlijm op basis van melk of biohars. Sommige studenten gingen dan ook heel ver om een assemblage met onnatuurlijke lijm of schroeven te vermijden. Zo maakten ze gebruik van onder meer zwaluwstaart- en pen- en gatverbindingen.

Hieronder kan je enkele creaties zien. Benieuwd naar de rest? Surf dan verder naar de site en breng jouw stem uit!

Eco-Meubel ChallengeEco-Meubel ChallengeEco-Meubel Challenge

Eco Meubel ChallengeEco-Meubel Challenge

Bois et Habitat

Prijsuitreiking

De creaties zullen bovendien te zien zijn in het hart van de tentoonstelling Bois et Habitat van vrijdag 22 tot maandag 25 maart in de expo van Namen. Een jury van experts zal prijzen uitreiken in vier categorieën: de Originaliteitsprijs, de Beste Afwerkingsprijs, de Recycling-Nieuwprijs en de Publieksprijs. De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 25 maart om 12.30 u in aanwezigheid van de Waalse minister van Leefmilieu en Ecologische Transitie.

Laatste thuis

Na de beurs krijgen de meubels een laatste thuis binnen de eigen school of bij partners die de studenten en docenten al hebben gevonden. Zo is het gemeentebestuur van Bastogne al helemaal klaar om de creaties van de studenten van het Technisch Instituut van Bastogne te verwelkomen.

Vergeet niet de jonge ambitieuze deelnemers te steunen in hun missie naar een ecologische transitie door hier jouw stem uit te brengen of door de projecten te gaan bezichtigen tijdens Bois et Habitat.

WOODWIZE

WOODWIZE

HOF TER VLEEST DREEF 3
1070 BRUSSEL
+3225581551
+3225581589