naar top
Menu
Logo Print

NIEUWE STRAALMACHINE MOET KLANTEN AANTREKKEN

DOEL IS OM TE BEHANDELEN EN ONDERDELEN NOOIT TE MOETEN MANIPULEREN

Vraag creëren door overtollige productiecapaciteit aan te bieden, dat is de uitdaging die Laurent Klepper van oppervlaktebehandelingsbedrijf LibraCoating is aangegaan door te investeren in een hangbaanstraalinstallatie van Rösler. De machine stelt hem in staat om de bottleneck in zijn productie op te lossen en oppervlaktebehandelingsdiensten aan te bieden aan een groot aantal klanten. Enkele maanden na de ingebruikname is het tijd voor een eerste balans. “We hebben deze hindernis genomen, met daarbovenop een bonus van superieure en constante kwaliteit", klinkt het.

KlepperHistoriek klepper

Ongeveer 30 jaar geleden hield Willy Klepper zijn bedrijf Klepper boven het doopvont, aanvankelijk als bouwbedrijf van maneges en andere hippische infrastructuur. Ze produceren boxen, metalen hekdeuren, op maat gesneden hout voor montage in de boxen en stallen. Dit alles geleverd in één kit die eenvoudig te monteren valt door de klant.
In 2013 nam zijn zoon Laurent Klepper het bedrijf over en creëerde een nieuwe afdeling voor oppervlaktebehandeling: LibraCoating. Zo breidde hij het dienstenaanbod uit met oppervlaktebehandelingsprocessen zoals poedercoaten voor de eigen producten én als onderaannemer voor onder andere metaalbewerkers. Momenteel vertegenwoordigt onderaanneming ruim 80% van de productie van LibraCoating. Klepper is daarnaast nog steeds actief in de markt als boxenbouwer.

Oppervlaktebehandelingsafdeling

De oppervlaktebehandelingsafdeling bestaat uit vier zones: de zandstraalcabine, metallisering, poedercoating en tenslotte een oven. Daarbij leverde manueel stralen regelmatig problemen op. “Hoewel dit de eerste stap is in het proces, was stralen altijd de bottleneck, omdat het werk volledig manueel gebeurde, met een slecht zicht op het werkstuk dat tot in detail bewerkt moest worden", legt zaakvoerder Laurent Klepper uit. “Dat nam veel tijd in beslag. We moesten toen nog in twee ploegen werken. Manueel stralen verbruikt bovendien meer energie, omdat er perslucht moet worden geproduceerd aan een druk van 5 bar met een debiet van 6 m³/ minuut.“

straalmachine
Om een goede metallisatie te verkrijgen, is het noodzakelijk om een ruw oppervlak te hebben
waaraan de metaaldeeltjes zich kunnen hechten
Straalmachine
Voor
Straalmachine
Na

Metallisatie

Vóór conventioneel schilderen krijgt het staal een corrosiewerende laag door een verzinkingsproces. “We gebruiken galvaniseren niet als ondergrond, omdat er te veel risico is op vegen en het uitlopen van het zink, wat een afwerking oplevert die niet het gewilde resultaat oplevert. Daarom gebruiken we metallisatie, waarbij metaaldeeltjes die ter plaatse worden geproduceerd uit zink of aluminiumdraad en een elektrisch boogpistool dat de draad smelt, op het oppervlak worden aangebracht. Het gesmolten metaal wordt vervolgens geprojecteerd op de drager, waarop een beschermende metaalfilm ontstaat. Hierbij is een ruw oppervlak noodzakelijk, waar de metaaldeeltjes zich aan kunnen hechten."

straalmachine Rösler
De oppervlaktebehandelingsinstallatie bestaat uit vier fasen: de zandstraalcabine, de metallisering, de poedercoating en de oven 

Poedercoaten

Het poedercoaten gebeurt in twee fasen, het elektrostatische poederen en de polymerisatie. De poeders kunnen in alle RAL-kleuren worden geleverd, evenals speciale kleuren en verschillende gradaties van mat naar glanzend.

Elektrostatisch poederen

Het poederen wordt uitgevoerd met een elektrostatisch pistool dat met behulp van perslucht een poeder naar het te coaten oppervlak spuit. Het poeder krijgt een positieve lading mee door het pistool, terwijl het stuk dat moet worden behandeld, een negatieve lading heeft. “Deze manier van werken heeft verschillende voordelen. Ten eerste vormt het poeder een wolk rond het werkstuk dat de poederdeeltjes aantrekt vanwege de tegengestelde lading. Dit betekent dat elke hoek en opening van het werkstuk bedekt wordt met een laag poeder."

Polymerisatie

De polymerisatie van het poeder gebeurt in een oven. “De onderdelen worden in de oven gebracht en vervolgens tot 190 °C verwarmd. Daar blijven ze ongeveer 20 minuten hangen, afhankelijk van de dikte van het staal. Door warmte worden de poederdeeltjes vloeibaar en hechten ze zich zowel aan elkaar als aan de metallisatielaag.
Dit proces vindt eerst plaats op het oppervlak van de coating. Om een goede hechting met de gemetalliseerde laag te verkrijgen, moet het metaal ook de tijd krijgen om de juiste temperatuur te bereiken, zodat ook de onderkant van de poederlaag kan smelten."

Zoektocht naar beter systeem

straalmacine Rösler
De straalmachine heeft een sas voor en achter de straalcabine waardoor de afdichting verzekerd is en stralen in doorloop mogelijk wordt

Alvorens over te gaan tot de investering in de hangbaanstraalinstallatie van Rösler, onderzocht Klepper het beste oppervlaktebehandelingssysteem voor zijn toepassing.
“Aanvankelijk was ik gewonnen voor een chemische oppervlaktebehandeling door een gesloten tunnelsysteem, maar ik heb me gaandeweg gerealiseerd dat een dergelijk systeem toch een aantal technische lacunes had ten aanzien van onze behoeften. Ten eerste is de chemische behandeling niet effectief genoeg voor renovatiewerkzaamheden, zoals het behandelen van roestige oude poorten met verfresten of oude gietijzeren radiatoren. Ook de structuur die de werking van zuren achterlaat, is niet ruw genoeg voor de behandeling van de metallisatie die erop volgt. Het eindresultaat van de poedercoating zou dus niet goed genoeg geweest zijn.
Daarnaast wilden we ook zo weinig mogelijk of zelfs geen manuele manipulatie van de werkstukken tussen de verschillende productiestadia. Rekening houdend met al deze punten, hebben we gekozen voor een straalsysteem", klinkt het.

Hangbaanstraalinstallatie

“We hebben daarop contact opgenomen met verschillende fabrikanten van straalinstallaties. Daarbij was Rösler de fabrikant waar we het meest vertrouwen in hadden, zowel technisch als voor de service die ze ons konden bieden. Ze hielden rekening met de verschillende punten die we het belangrijkst vonden: geen manipulatie voor of na de straalmachine; minimaliseren van het verlies van straalmiddel in de werkplaats, omdat we gewend zijn aan een schone werkplaats en een relatieve stilte, dus het geluidsniveau was ook belangrijk; we wilden het grootste deel van de mechanische assemblage van de machine zelf kunnen uitvoeren, voornamelijk vanuit een financieel oogpunt, want de machine was een grote investering voor ons bedrijf."

Rösler RHBD-K 13-18 HD

Uiteindelijk werd de RHBD‑K 13‑18 HD hangbaanstraalinstallatie voorgesteld door Rösler. Deze machine met een bruikbare afmeting van 1.800 x 1.400 x 6.000 mm heeft een sas voor en achter in de straalcabine, waardoor de afdichting verzekerd is en waardoor stralen in doorloop mogelijk wordt.
De straalcabine is uitgerust met acht 7,5 kW-turbines met gebogen schoepen. De wanden van de cabine zijn beschermd met mangaanstaalplaten die bestand zijn tegen de projectie van het straalmiddel. Door middel van transportschroeven en een emmerlift wordt het straalmiddel naar het zwaartekrachtluchtfiltersysteem gevoerd. Deze separator elimineert het te fijn geworden straalmiddel evenals stof en deeltjes roest of verf, wat een ideale materiaalmix garandeert.
Het goede straalmiddel wordt omgeleid naar de voorraadtrechters van de turbines. “Het is belangrijk om op te merken dat, naast de kwaliteit van de machine, de samenstelling van het straalmiddel van het grootste belang is", zegt Laurent Klepper.
“Daarom waarderen we de controle over de samenstelling van het straalmiddel dat Rösler ons kan bieden. Dit zorgt ervoor dat de mix goed blijft, waardoor er een constante straalkwaliteit aangehouden wordt."

straalmachine Rösler
De straalkamer wordt beschermd met mangaanstalen platen, en is uitgerust met acht 7.5 KW turbines met gebogen schoepen

Installatie van de machine

De voorbereiding van de werkplaats en de installatie van de machine werd uitgevoerd door de zaakvoerder zelf en zijn medewerkers. “Ik ben geen ingenieur, maar ik ben ingenieus", vertelt hij met een knipoog. “Voor de installatie was het noodzakelijk om een deel van het dak te verhogen. Het was ook noodzakelijk om een put te maken om de evacuatietransportband van het straalmiddel te plaatsen. We hebben ook alle elektriciteit voorbereid. En ten slotte hebben we de montage en alle bedrading van de machine zelf gedaan. Toen we voorgesteld hebben om alles zelf te doen, was Rösler er niet erg voor te vinden, maar na de installatie hebben ze ons werk gecontroleerd en hun knowhow meegebracht voor de fijne aanpassingen."

straalmachine Rösler
Er is een extra kamer toegevoegd aan de machine die het mogelijk maakt om, indien nodig, retouches uit te voeren aan de werkstukken

Extra kamer Voor controle en zandstralen

LibraCoating heeft een extra kamer aan de machine toegevoegd die als controle- en zandstraalstation dient en het mogelijk maakt om onmiddellijk na het stralen nog wat retouches uit te voeren en het stuk af te blazen.
“We maken voornamelijk unieke stukken of op maat gemaakte onderdelen die een ingewikkelde vorm kunnen hebben. Het is dus soms onmogelijk om elke hoek van het werkstuk automatisch te stralen.
Dit is de reden waarom elk werk wordt gecontroleerd aan de uitgang van de straalmachine. Indien nodig, kunnen we dan nog eens met het straalpistool passeren over de plekken die onvoldoende gestraald zijn. Dit maakt deel uit van de aandacht die we besteden aan het voorbereiden van de onderdelen, zodat de hechting van de metallisatie perfect kan gebeuren."

Evaluatie

“De opstart van de machine is zonder problemen verlopen. Het heeft wel wat tijd gekost om tot een perfect resultaat te komen en het juiste straalmiddel te vinden. Uiteindelijk vonden we een mix van middelgrote en kleine straaldeeltjes met een goede hardheid. Vanaf het begin heeft de machine bewezen dat de tijdsbesparing aanzienlijk is. Ter vergelijking, met het handmatige zandstralen konden we 4 m² per uur behandelen, terwijl de straalmachine 1 m² per minuut haalt. Met andere woorden, in twee uur doet de machine het werk van twee ploegen in een hele dag. Dit betekent dat we veel reservecapaciteit hebben, wat onze positie als onderaannemer verder moet versterken."