naar top
Menu
Logo Print

Spouwmuren nog te vaak incorrect nageïsoleerd

Hydrofoberen van de gevel noodzakelijk voor een goede isolatie
magazine

Het na-isoleren van spouwmuren gaat verplicht samen met het hydrofoberen van de gevelstenen. Deze verplichting staat voor Nederland in het Bouwbesluit en voor België in de technische voorschriften van het WTCB. Zeker aan de regenzijde is het onvermijdelijk dat regenwater doorheen de gevelstenen en in het isolatiemateriaal dringt. In een open spouw kan bij langdurige regenval tot de helft van het regenwater in de open spouw naar binnen dringen.
Op infraroodbeelden kan duidelijk worden waargenomen dat warmteverlies na het isoleren van de spouwmuur veel groter is dan bij een open luchtspouw. Het warmteverlies bij verzadigde muren en isolatie is 28 keer meer dan bij lucht, maar dat wil allerminst zeggen dat de spouwmuur niet moet worden geïsoleerd.
Isoleer eerst de spouwmuren maar behandel de gevel meteen waterafstotend, zodat alles droog blijft. Door het wijzigen van de oppervlaktespanning kan regenwater in vloeibare vorm niet meer in de gevelstenen dringen maar kan het vocht in gasvorm wel vrij doorheen de gevelstenen ‘ademen’. Door de kostprijs wordt dat soms niet aangeraden, maar op lange termijn kan men door de gevel te hydrofoberen toch veel besparen. Bij twijfel is het dan ook beter om alle gevels te laten hydrofoberen.

CRUYSBERGHS CHEMICAL

CRUYSBERGHS CHEMICAL

+3211727166
+3211727151